[O1] PODŁOKIETNIK-próba montażu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Borys22
    Classic
    • 2010
    • 6

Zamieszczone przez zgucio
    maciejek, ile u ciebie kosztuje silniczek z modułem(sterownikiem) drzwi od kierowcy do skody octavii data produkcji listopad 1997 w wyposażeniu 4x elektryczne szyby z domykaniem, elektryczne lusterka, centralny zamek alarm nie fabryczny

jest możliwość kupienia samego sterownika czy tylko zestaw z silniczkiem

jak możesz to podaj jeszcze ile by kosztował moduł komfortu o numerze 1J0 959 799L bo taki też siedzi u mnie
    Poszło na PW
  • DARIO1970_2008
    Classic
    • 2008
    • 19

Witam -mam pytanie na które może mi ktoś z klubowicz da odpowiedż.Chodzi o podłokietnik orginał 1999 Octavia, który chcę wrzucić w ten tunel widoczny na zdjęciu.Czy trzeba dokupić jakiś inny tunel.
    Załączone pliki
    KOZIEŁ

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

DARIO1970_2008, Miejsce podłokietnika jest tam,gdzie u Ciebie jest miejsce ba kubek.Wytnij ładnie i wstaw tam podłokietnik.
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• DARIO1970_2008
        Classic
        • 2008
        • 19

Dziękuje Janusz za cenną informację-ja podejżewałem że to jest to ,ale wiadomo popsuć łatwo .A POLAK MĄDRY PO SZKODZIE-jeszcze raz dzięki.DARIO
        KOZIEŁ

Komentarz

• lukasz3112
          RS
          • 2008
          • 3607

DARIO1970_2008, jak zamontujesz to pokaż jak to wygląda bo ja mam taki sam tunel jak Ty
          Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• JanuszSz
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 2835
            • Superb II combi (3T5)

DARIO1970_2008, Wytnij tylko sam dół wnęki i przymierz.Chodzi o to,aby zostały zaokrąglone przejścia z części poziomej do pionowej,gdyż po założeniu podłokietnika mogą być widoczne.

Komentarz

• puszczu84
              Classic
              • 2009
              • 1

Witam- tez mam taki sam tunel i własnie czekam na podłokietnik ale od golfa IV podobno pasuje. tylko nie mam pojecia jak go wyjac aby nic nie urwac, :? i ten przycisk od wlewu paliwa...

Komentarz

• zgucio
                Rider
                • 2007
                • 691

DARIO1970_2008, nie wycinaj całości w tym miejscu bo bedziesz miał dziure!!!!!!

Podłokietnik jest do innego tunelu a w tym trzeba w innym miejscu ciąć, wiem bo u sam mam taki tunel i zamontowałem w nim podłokietnik

wieczorem zrobie fotki i postaram sie wkleić
                ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• redhead
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 161
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

zgucio, no to czekamy - też przymierzam sie do montażu podłokietnika w wolniejszej chwili

pozdr

Komentarz

• lukasz3112
                    RS
                    • 2008
                    • 3607

zgucio, czekam z niecierpliwością bo podłokietnik lezy a nie wiem zbytnio jak ciąć
                    Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• zgucio
                      Rider
                      • 2007
                      • 691

dodaje obiecane fotki

autko troche brudne w środku ale przez jakieś 4 miesiące nie było sprzątane z braku czasu

problem w zamontowaniu podłokietnika do tunelu ze starszego modelu jest taki że podłokietnik wchodzi głeboko i potrzebne jest nacięcie tunelu z tyłu i po bokach. Niestety nie da sie zrobić tak żeby było na styk ponieważ nie da się wtedy złozyc podłokietnika i dlatego musi być około 2-3 mm luzu.
                      Najlepiej najpierw przykręcić łape mocująca potem zaznaczyć na tunelu w którym miejscu ma wyjśc i wyciąć dokładnie taką dziure jak górna część łapy a potem to już tylko rzeźba czyli pilnik i nożyk w dłoń i dokładanie całości ile jeszcze trzeba spiłować. Nie pamiętam ile dokładnie mi z tym zeszło ale coś koło 3 godzin za drugim razem zrobiłbym to szybciej i lepiej wiedząc już w którym miejscu dokładnie ma być wycięcie

po zamontowaniu widać szczególnie z przodu dziure można to zakryć robiąc obwolute z litwy aluminiowej, która lezy i czeka u mnie na zamontowanie już 4 rok, jednak przy moich ustawieniach fotela praktycznie nie widać tych otworów

z samym mocowaniem podłokietnika do samochodu nie ma problemu gdyż wszystko jest na miejscu wystarczy tylko przykręcic

Na żywo wygląda to o wiele lepiej szczególnie jak autko jest czyste przez te 4 lata jak narazie nikt nie zauważył że tunel nie zgrywa sie za bardzo z podłokietnikiem

Życze powodzenia z montażem i dajcie fotki jak u was to wyszło
                      Załączone pliki
                      ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• DARIO1970_2008
                        Classic
                        • 2008
                        • 19

PODŁOKIETNIK -próba montażu

WITAM i z góry dziękuje za porady i zdjęcia -już mam założony podłokietnik,jeszcze tylko wykończenie nad którym myślę .I teraz ja mogę pochwalić uwagami w montażu podłokietnika.

[ Dodano: Nie 25 Sty, 09 22:37 ]
                        1widok bok

[ Dodano: Nie 25 Sty, 09 23:00 ]
                        2.widok przód-jak widać dziura nad którą teraz pracuję aby ją ładnie wykończyć.Myślę że reszta montażu jest OK.Przydało się trochę doświadczenia modelarskiego i cierpliwość.Na wstępie podziele się uwagami ,co do montażu- a w przyszłości uzupełnie zdjęciami zakrycia szczeliny podstawy podłokietnika.

[ Dodano: Nie 25 Sty, 09 23:41 ]
                        Sąróżne podstaw(chodzi o obudowę plastikową zakrywającą metalową podstawę podłokietnika-jedna jest prosta,prostokątna -a druga pękata taką właśnie ja montowałem).Nie wiem jak z tą prostą wygląda montaż ,ale w moim modelu żeby osiągnąć taki efekt ,musiałem posunąć sie do małej modyfikacji.polegała ona na podłożeniu pod łapy trójnogu nakrętęk DO ŚRUB M10 około 1cm-i została załatwiona sprawa z docinaniem i niszczeniem tunelu.myślę żę tak owiele estetyczniej wygląda,a1cm na wysokości podłokietnika nie przeszkadza.Poniżej załączyłem zdjęciejak wyciąć tunel pod łapę.

[ Dodano: Nie 25 Sty, 09 23:42 ]
                        jeśli są jeszcze pytania piszcie.Dario

[ Dodano: Pon 26 Sty, 09 00:10 ]
                        Po zamontowaniu trójnogu, z podłożonymi nakrętkami na śruby M10 kilka razy ściągałem i zakładałem tunel przypasowując podłokietnik do łapy trójnogu ,a następnie przykładałem z boku plastiki(BOCZNE OSŁONY METALOWEJ PODSTAWY).Żeby wszystko grało musiałem jeszcze podokładać podkładki-tam gdzie dałem nakrętki M12(nie wszędzie-tylko tam ,gdze było trzeba )Na jednym zdjęciu pokazałem na czerwono jak trzeba podkładać podkładki ,aby było równo w tym miejscu(zdj.3tak.......)

[ Dodano: Pon 26 Sty, 09 15:01 ]
                        MONTAŻ POKOLEI.1). MONTUJEMY ŁAPĘ W 3-ch MIEJSCACH DO SAMOCHODU ,PO UPRZEDNIM PODŁOŻENIU DWÓCH NAKĘTEK POD DŁUŻSZE ŁAPY OD STR. PASAŻERA(A=B ZAZNACZONE CZERWONYMI STRZAŁKAMI GDZIE).C=LEWA STR. -POTRZEBNA JEST TULEJKA Z GWINTEM WEWNĘTRZNYM (M8),JA ZESPAWAŁEM 3 NAKRĘTKI M8mm I BYŁO OK rys 1a. 2) .PASOWANIE UPRZEDNIO WYCIĘTEGJ OSŁ. TUNELU RYS .2.

[ Dodano: Pon 26 Sty, 09 15:13 ]
                        3.

[ Dodano: Pon 26 Sty, 09 15:18 ]
                        4..

[ Dodano: Sro 28 Sty, 09 18:24 ]
                        4..

[ Dodano: Sro 28 Sty, 09 20:38 ]
                        5..

[ Dodano: Sro 28 Sty, 09 20:42 ]
                        6..

[ Dodano: Sro 28 Sty, 09 20:47 ]
                        7..
                        Załączone pliki
                        KOZIEŁ

Komentarz

• t271828
                          Elegance
                          • 2008
                          • 928

Re: PODŁOKIETNIK -próba montażu

Zamieszczone przez DARIO1970_2008
                          LEWA STR. -POTRZEBNA JEST TULEJKA Z GWINTEM WEWNĘTRZNYM (M8),JA ZESPAWAŁEM 3 NAKRĘTKI M8mm I BYŁO OK
                          Patent zastosowany - dziekuje i klikam pomógł. Właściwie to nie widze gdzie kliknac - moze dlatego ze to nie ja ten watek zalozylem ?

Komentarz

• Maru 123
                            RS
                            • 2008
                            • 4660

Zamieszczone przez t271828
                            moze dlatego ze to nie ja ten watek zalozylem ?
                            dokładnie tak :wink:
                            DARIO1970_2008, fajna relacja można podpiąć do poradnika
                            1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• JACK F
                              Classic
                              • 2009
                              • 19

Może ktoś wie jak ściągnąć ten materiał , chcę go uprać lub zmienić.
                              będzie OK.

Komentarz

• Maru 123
                                RS
                                • 2008
                                • 4660

JACK F, kolego mówisz i masz http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=15509
                                1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• JACK F
                                  Classic
                                  • 2009
                                  • 19

MARU 123 , Dzięki bardzo ..
                                  będzie OK.

Komentarz

• staryhaliny
                                    Classic
                                    • 2012
                                    • 7

Odgrzewam temat, żeby nie tworzyć nowego, no i żeby go ewnetualnie uzupełnić o opis montażu dla tunelu z Octavii I z 2009.

Otóż mój tunel wygląda tak (syf bo dopiero ogarniam auto po zakupie):

Nie wiem jaki podłokietnik kupić. Są takie żeby nic nie wiercić w tunelu??

Komentarz

• JanuszSz
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 2835
                                      • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez staryhaliny
                                      Wydaje mi się,że nie musisz nic wiercić.Ten pojemnik między popielniczką,a dźwignią ręcznego jest włożony na wcisk (chyba).Po wyjęciu masz gotowy otwór na oryginalny podłokietnik.

Komentarz

• mrfazi
                                        • 2010
                                        • 3103
                                        • Superb III (3V3)
                                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM
                                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Polecam temat:

Zamieszczone przez staryhaliny
                                        Kiedyś w mojej "byłej [O1]" wstawiałem podróbkę z "alledrogo", cos takiego jak to:

fotki w w/w temacie. Jak kupisz dedykowany do O1 to bez problemu wstawisz, jak kupisz dedykowany do Golfa (na pierwszy rzut oka wyglądają identycznie) to musisz pokombinować, inna "łapa" - nie wjedzie potem zapalniczka, i trzeba podciąć plastik w podłokietniku (ja taki wstawiłem i byłem zadowolony). Poczytaj temat jaki Ci zapodałem, masz tam wszystko.
                                        Załączone pliki

Komentarz

• staryhaliny
                                          Classic
                                          • 2012
                                          • 7

A jak się to to: http://skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1956
                                          ma do wyzej zaprezentowanego tunelu ?

Stopa montazowa wyglada zupelnie inaczej niz w ori...

Komentarz

• mrfazi
                                            • 2010
                                            • 3103
                                            • Superb III (3V3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

jak dla mnie to jakiś "przeszczep", w życiu bym tego nie założył (ale to jest oczywista moje prywatne zdanie), i mogę się mylić ale podejrzewam że jest to jakiś uniwersalny podłokietnik lub patent opracowany dla O1, te oryginalne wyglądają tak jak na postach jakie Ci podałem, wybór należy do Ciebie

Komentarz

• staryhaliny
                                              Classic
                                              • 2012
                                              • 7

Jak już kupię to raczej oryginał - po tym wszystkim co przeczytałem na forum. Poza tym nie zamierzam dopasowywać auta do podłokietnika tylko ewentualnie na odwrót

Tyle że ciężko ustrzelić oryginały w odpowiadającym kolorze.

Dziękuję za pomoc.

Komentarz

• mrfazi
                                                • 2010
                                                • 3103
                                                • Superb III (3V3)
                                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Uwierz mi że ten z "alledrogo" co Ci zapodałem bez większych kłopotów zainstalujesz, ale Twój wybór.

Komentarz

• staryhaliny
                                                  Classic
                                                  • 2012
                                                  • 7

A coś mi tu umknęło
                                                  Czyli że to: http://allegro.pl/podlokietnik-passa...251261939.html

A nie będe miał problemów z zapalniczką???

Powiedz mi jeszcze (bo może akurat wiesz), który z tych 4 kolorów będzie pasował do mojej tapicerki?

Mi się widzi że lewy dolny, ale może masz jakieś informacje o których nie wiem

Komentarz

Pracuję...